Отличителната ливанска кухня


Една древна, дори вечна кулинарна традиция, до която може да се докоснете в София! Ливанската кухня има дълбоки корени и е част от кулинарната култура на Източното Средиземноморие. Много ястия в ливанската кухня могат да бъдат проследени хиляди години назад до епохи на финикийско, персийско, египетско, нововавилонско, римско, гръцко, византийско, арабско и османско владичество. През последните 500 години ливанската кухня е била повлияна от различни чужди цивилизации, с които е имала допир. Така днес намираме привнесени нотки от арабската, турската, сирийската и средиземноморската кухня. Всичко това я прави уникална и неповторима. Ливанските ястия често се сервират на общи плата, за да се споделят с цялото семейство - част от традицията на гостоприемство в Ливан.

Днес ливанска кухня е средиземноморска кухня, известна със своето разнообразие и балансирани вкусове. Тя се отличава с използването на свежи съставки, ароматни подправки и традиционни методи на приготвяне. Основни нейни характеристики, свързваме с фокуса върху пресни плодове и зеленчуци, билки, подправки и задължително зехтин! Интересно е да се отбележи, че комбинацията солено-кисело-сладко и пикантно също присъства често в блюдата. Разнообразна е ливанската и сирийската кухня откъм използването на месо, мезета и печени десерти.

В ливански ресторант Санте може да опитате интересни традиционни предложения, известни по цял свят: салата Табуле, хумус и фалафел, различни разядки, различни видове кебап, Баба Гануш, кюнефе, баклава и други. Заповядайте на място или поръчайте ливанска кухня за вкъщи! Но само с посещение на място може да се докоснете и до атмосферата, цветовете и миризмите на Близкия Изток. Любезният ни персонал ще отговори на всичките Ви въпроси. Заведението е подходящо за по-интересно отбелязване на рожден ден, имен ден, юбилей или абитуриентски бал. Очакваме Ви!